El Mapasec. Aturem el Pla Paral·lel

Per Mar Valldeoriola

La rebel·lió contra la “marca” Barcelona ja sembla imparable. Si als anys vuitanta i noranta, alguns moviments socials van començar a denunciar l’inici d’un model que s’inscriu dins la lògica del domini capitalista, avui, molts barris i més consciències col·lectives han arribat a la conclusió que per tenir una vida digne cal lluitar, i de valent, contra els que promouen aquest procés de conversió d’un espai comú en empresa i aparador.

És en aquest context, i en base a una reflexió crítica que algunes persones ja fa temps que duen a terme, que neix la Plataforma veïnal Aturem el Pla Paral·lel. L’objectiu: frenar les obres d’un pla que preveu una despesa de prop de 10 milions d’euros per revaloritzar el Paral·lel, a demanda del sector privat i sense participació de la gent del barri. Un nou cas de gentrificació que se suma als ja existents (com la construcció d’un port de luxe a la Barceloneta, per posar un cas) que no responen a les necessitats dels veïns sinó a les d’un sector molt concret, que avui té a veure amb el monocultiu del turisme. I amb la bombolla que s’està creant al seu voltant.

La Plataforma Aturem el Pla Paral·lel vol renegociar amb l’Ajuntament els objectius de la suposada “revitalització” de l’avinguda i establir un pla d’usos que permeti veure quines són les necessitats reals del barri. El camí obert ja no es pot aturar: trobades, actes públics i presentació, per part de Repensar Poble Sec (que també forma part de la plataforma) del MapaSec, una cartografia, no necessàriament compartida per tothom, però feta col·lectivament sobre l’impacte i les afectacions d’aquest Pla i a la vegada una eina pedagògica per repensar un altre Poble Sec, més saludable, més viable i més cooperatiu entre tots i totes.

mapaseca4caraa

Aquesta defensa dels barris i d’un altre model de fer ciutat va prenent més força i un sentiment cada cop més comú just quan s’acompleixen deu anys de l’aparició de dos llibres que van encetar una dura crítica contra el model Barcelona. Era el moment de la celebració del Fòrum de les Cultures i de la irrupció de ple d’aquesta “marca” al mercat global.  Són els llibres Barcelona, marca registrada i La otra cara del Fòrum de las Culturas, SA. Moment on, com molt bé explica la filòsofa Marina Garcés, es plantejaven ja les raons de rebuig d’un procés que es presentava com a natural i indiscutible, ser marca o morir. Un model que segons alguns dels autors dels llibres mencionats no portava altra cosa que injustícies, dolor, engany, impotència i mediocritat. Avui, amb la perspectiva d’aquests deu anys i amb el context de crisi actual, les resistències al model es multipliquen i la recerca d’una vida digna ja se sap que no passa pel model capitalista. A Poble Sec, la lluita només ha fet que començar.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *