El TTIP, un acord “secret” que afecta els nostres drets més bàsics

Has sentit ja parlar del polèmic Tractat Transatlàntic pel Comerç i la Inversió (TTIP o TAFTA) entre els EEUU i la UE? Aquest acord, fet en “secret”, és més que un acord comercial i d’inversions, i darrere seu amaga punts foscos que amenacen els drets socials, laborals, ambientals o la privacitat informàtica. Arreu s’estan fent xerrades per informar-ne i a La Base també en vam fer una el mes de gener, organitzada per la cooperativa de consum La Seca, en col·laboració amb la presència de membres d’Entrepobles i de la campanya “Catalunya NO al TTIP“, i vam conèixer millor el secretisme d’aquest acord.

DSCN1666

Limitar el poder de les democràcies europees i dels EUA

Les negociacions del TTIP (Tractat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió) van començar fa dos anys, i és un tractat de gran envergadura que té com objectiu limitar el poder de les, ja de per si, escarransides democràcies europees i dels EUA. D’una banda, hi ha l’evident secretisme del procés de negociació, imposat pels interessos de les multinacionals implicades. De fet, ha estat Wikileaks qui ha filtrat la primera documentació que ens ha arribat. Mentrestant, des del parlament català es negava que se’n sabés res. Aquest procés de negociació del tractat (un 90% dels participants són grups de pressió corporativa) mostra de manera esgarrifosa el poder que tenen els grans grups empresarials sobre els nostres suposats òrgans representatius. I també la complicitat dels mitjans de comunicació oficialistes que han informat poc o gens de les conseqüències reals del tractat. Un tractat que minva la nostra sobirania, encara que els governants diguin que ens beneficia. Però l’en-tramat opac entre alts funcionaris i grans corporacions, la facilitat de suborn i l’abús de les portes giratòries fan difícil separar interessos públics i privats.

I com ens pot afectar el TTIP? 

El TTIP, segons es va explicar a la xerrada, ens pot afectar directament com a ciutadanes de moltes maneres. Per exemple, molts productes fins ara prohibits a la UE per qüestions de salut passarien a vendre’s, es desregularitzarien mesures alimentàries per protegir la nostra salut o es veurien retallats molts dels nostres drets laborals i de privacitat. L’aposta per energies contaminants com el fracking es veuria reforçada i s’obriria la porta a una major privatització dels serveis públics com educació i sanitat, l’aigua…

Les barreres (lleis estàndards) que es volen eliminar perquè limiten els beneficis econòmics de les empreses transnacionals són les mateixes que protegeixen i regulen els nostres drets socials, laborals, sanitaris, econòmics, alimentaris, informatius, ambientals, etc. Més enllà de si el tipus de democràcia que vivim és millorable, aquest tipus de tractats representen un canvi en les regles de joc del sistema, posant els interessos de grans empreses privades per sobre de la sobirania dels governs: els pactes signats per l’interès d’uns quants per sobre de les lleis que tenen per objectiu protegir-nos.

Però aquest no és l’únic tractat que pretén situar a les grans empreses per sobre de la capacitat dels estats. TTIP i TAFTA refereixen al mateix tractat, però amb l’embolic de sigles sembla que cada país lluiti per coses diferents i es perd força, molt convenient per als que volen que continuem en la ignorància del “no saber”. El CETA s’està negociant també ara, tot i que no es parla tant, perquè és un tractat entre Canadà i la UE. I l’ISDS és la clàusula del TTIP que dóna dret a les multinacionals a posar demanda contra les decisions dels estats que afectin els seus interessos econòmics. Els tribunals que es farien càrrec d’aquestes demandes serien privats, basats en els acords signats al tractat, sense garanties de justícia.

La campanya No al TTIP

A Catalunya i a tot l’Estat espanyol s’ha engegat una campanya informativa per dir “NO” al TTIP. Una campanya on hi ha moviments socials, col·lectius, plataformes i assemblees ciutadanes que comparteixen una profunda preocupació per les amenaces que planteja el Tractat. A la pàgina web hi ha molta informació i es pot signar contra el TTIP. Perquè ja són moltes les persones que saben que aquest és un acord antidemocràtic.

Informa’t, signa, participa i mobilitza’t per dir #noalttip:

http://noalttip.blogspot.com.es

(informació de l’article i de l’acte facilitada per Mar Alloza)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *