Els mitjans alternatius dels barris de Barcelona tractem de canviar la percepció del món que desitgen els grups de poder. Busquem una ruptura amb la visió hegemònica dels mitjans tradicionals, que estan absorbits per allò polític i financer.
Els mitjans de comunicació socials i populars volem millorar la qualitat democràtica, oferir informació contrastada, insistir en la idea d’explicar allò que es vol amagar, aprofundir i apropar la comunicació a les persones. Tot utilitzant la comunicació i el periodisme com a eina de transformació social.
L’Altaveu del Poble Sec neix amb aquesta idea i en aquesta línia com una necessitat de les veïnes i els veïns del barri que busquen un mitjà de comunicació propi. Explicant el barri des de la seva perspectiva i amb les problemàtiques de persones que viuen i conviuen en ell.
Un espai per alçar la veu de les que no ens resignem a aquest estat de coses i creiem en la necessitat de generar debats, plantejar altres punts de vista, fomentar el pensament crític, la xerrada col·lectiva i la capacitat que totes tenim per pensar altres formes de fer.
Així, L’Altaveu del Poble Sec es defineix amb els principis de:
LLIURE I DE BARRI
Com a publicació lliure, autogestionada i autònoma, no tenim vinculació empresarial amb cap grup editorial o mediàtic, tampoc amb institucions públiques. Així mateix, la publicitat no influirà ni condicionarà els continguts de la revista, mantenint sempre un criteri de rigor periodístic de les notícies i/o reportatges. Si es dóna el cas de necessitar publicitat per al finançament de la impressió, aquesta haurà de ser de comerç local i cooperatives del barri.
La nostra aposta per al periodisme de barri, local i de proximitat afecta amb força als continguts. Donem prioritat als temes que passen al barri o que afecten d’una manera o altra al Poble Sec. Fem un periodisme arrelat al territori amb coneixement del dia a dia de la zona i de la problemàtica quotidiana de les veïnes que hi conviuen.
Volem ser la veu del barri cooperatiu, comunal i autogestionat i elaborar notícies properes que afecten directament les nostres vides precàries, així com de projectes transformadors que posen en dubte l’ordre hegemònic establert.
CRÍTIC i MOBILITZADOR
Rigorós, crític, lliure. Tractem temes de fons que contextualitzin localment problemàtiques concretes. Analitzem aquells punts de vista que no responen als interessos de sempre, ni a l’agenda dels massmedia. Creiem en un periodisme que va més enllà de la repetició de notes de premsa i titulars. Donem veu a les protagonistes de les històries, a qui les viu de primera mà i no a les opinològues o expertes de torn.
Tenim un tarannà mobilitzador, que no s’amaga de fer crides per a donar suport a lluites veïnals o a accions al carrer. Aportem una perspectiva i narrativa diferent, posant el focus en allò que mobilitza consciències i no les fa passives.
COL·LABORATIU I COL·LECTIU
Som un mitjà de comunicació de la gent i d’aquells col·lectius que, com nosaltres, busquen una transformació social i un esperit crític. Per això no només escriuen periodistes en aquesta revista. Veïns i veïnes poden informar-se i participar. Donem veu als col·lectius del barri, afins als nostres principis, animant-los a que es reapropiïn de les pàgines de la revista per explicar el seu projecte, tema o iniciativa.
Els continguts s’elaboren col·lectivament recollint diverses aportacions. Creiem que aquesta manera col·lectiva de fer dóna valor als textos que s’elaboren i els enriqueixen, aportant diferents punts de vista i diferents maneres d’entendre-les.
FEMINISMES
Som feministes. Volem ser-ho cap enfora, és a dir, en el contingut i les formes, però també per dins, en el mètode i en el procés d’edició de la revista. Per a nosaltres és molt important la construcció d’altres dinàmiques, formes de fer i relacions que passin per la cura, el respecte i l’equitat.
Entenem que el feminisme és divers. Per aquesta raó volem omplir-nos amb diferents mirades: antiracistes, decolonitzadores, transfeministes, hetero-dissidents, etc.
ANTICAPITALISME
Difonem, preferentment, aquelles iniciatives populars que es mouen dins el cooperativisme i l’autogestió, sense ànim de lucre, no asistencialista, amb voluntat de crear llaços comunitaris i de transformar la societat. Que tinguin una dimensió política o social, que vulguin generar relacions diferents a les capitalistes.
Volem ser propositives i recuperar noves iniciativies quotidianes, sovint poc visibles o evidents, de resistència al capitalisme, així com altres formes de relació amb l’espai públic i la defensa de la permacultura com a eix per a caminar cap a un consum responsable.
APARTIDISME
Entenem que la transformació social no passa per les dinàmiques de partits polítics, que tenen una clara finalitat institucional, sinó per la militància quotidiana des d’organitzacions de base, la presència al carrer, etc. No ens adherim ni participem amb cap partit, sindicat o institució.
SUPORT MUTU I SOLIDARITAT
Donem suport a altres maneres de viure, d’organitzar-se i de lluitar, tant aquelles que ens toquen d’aprop com aquelles més llunyanes, i que no tenen un lloc als mitjans convencionals. Ho expliquem a través de gent que ho està vivint o busquem una veu directa i implicada. Volem retrobar-nos al carrer i, de manera comuna, seguir creant petites xarxes locals on la solidaritat i el suport mutu siguin la base del que es construeix.