Defensem el Barri

sindicatdebarri_retocada (1)

La forta pujada dels preus del lloguer, directament relacionada amb la gentrificació i la turistificació, està suposant una expulsió silenciosa i continuada de les veïnes i una liquidació del caràcter popular del nostre barri. Canvis legislatius recents com el de la Llei d’Arrendaments Urbans hi contribueixen, afavorint encara més la propietat amb la reducció dels contractes a tres anys i la possibilitat d’una pujada lliure. Diferents entitats i col·lectius del Poble Sec diem prou i encetem una campanya amb accions per fer front a aquesta situació d’emergència i impedir que ens facin fora del barri. Reunides el passat 17 de gener al CC El Sortidor vam decidir les línies que marcaran la nostra actuació: 

1) Limitació dels preus de lloguer Les economistes i organismes internacionals coincideixen que les despeses en habitatge no han de superar el 30% dels ingressos disponibles. Reivindiquem que el preu del m2 quadrat al Poble Sec mai pot superar els 8 €, ja que la renda mitjana mensual al barri és de 1.086 €.

2) Renovació automàtica dels contractes de lloguer Els contractes de lloguer s’haurien de prorrogar automàticament. No acceptarem ni un augment de lloguer superior a la variació de l’IPC, ni una rescissió arbitrària del contracte.

3) Ni un desnonament més Durant els últims dos anys hem perdut moltes veïnes a causa de la precarietat laboral i els preus desorbitats dels pisos. No acceptarem més desnonaments. En cas que se n’executi un, el reallotjament haurà de ser dins el barri.

4) Reducció dràstica dels allotjaments turístics El barri ha perdut molts habitatges a causa de la construcció d’hotels i obertura d’apartaments turístics. Això ha imposat una escassetat d’habitatges que ha multiplicat els guanys dels propietaris i especuladors. Cal impedir que s’obrin més allotjaments turístics i reduir-los revocant una part important de les llicències i tancant els que no estan regularitzats

5) L’habitatge no pot ser un negoci Perquè és una necessitat bàsica com l’educació i la sanitat. Cal impulsar altres models com cooperatives d’habitatges i altres formes de convivència comunals. No només són models més barats, sinó que també ajuden a reconstruir una vida comunitària que l’actual model de ciutat ha destrossat amb la lògica dels beneficis.

EXIGIM a immobiliàries i propietaris que deixin d’especular amb el preu dels lloguers, començant per revertir la pujada dels darrers temps; i a les institucions que aturin de forma immediata els desnonaments i evitin el desplaçament de població reallotjant-la dins el barri, augmentant el parc d’habitatge social i cooperatiu i assegurant l’ús social de l’habitatge, forçant la mobilització dels pisos buits.

ENS COMPROMETEM a lluitar juntes perquè cap veïna hagi de marxar del barri per raons econòmiques i per culpa de l’especulació.

Text realitzat per : Sindicat de Barri del Poble Sec · poblesec@sindicatdebarri.org

No Responses

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *