ENS ACOMIADEM

AltaveuComiat1

Amb l’objectiu d’utilitzar la comunicació com una eina de transformació social al nostre barri, l’Altaveu del Poble Sec va néixer el 2012 en el marc de l’Assemblea de Barri i de la mà d’unes companyes ben inquietes, per crear un espai on alçar la veu, generar debats, plantejar altres punts de vista, fomentar el pensament crític, la xerrada col·lectiva i demostrar la capacitat que totes tenim per pensar altres formes de fer. Des d’aleshores, ha estat gairebé deu anys contant realitats dels nostres carrers des d’una perspectiva tan crítica com hem pogut i des d’una metodologia oberta a la col·laboració de tot el veïnat. Ens vam atrevir a compartir veus dissidents i a parlar de gènere i sexe d’una manera oberta i diferent. Tot això, apostant per l’autogestió i posant any rere any el nostre granet de sorra a la festa major popular del carrer Hortes per autofinançar-nos.

Ara fa un any i mig, el juny de 2019, l’Altaveu del Poble Sec publicava el seu últim número de la revista. Com cada estiu, fèiem una aturada fins al setembre, mes en què repreníem amb ganes i força aquesta tasca d’explicar allò que passa al nostre barri. Setembre va arribar, i amb ell, la il·lusió de començar a cuinar el nou número de la revista, però les forces no van ser suficients. La feina, les amistats, la militància, el sosteniment de les nostres vides i de les que depenen d’algunes de nosaltres, juntament amb les diferents tasques que comporta la publicació de cada número: assemblees, documentació, investigació, redacció, edició, fotografia, il·lustració, maquetació, correcció, repartiment… Un temps i una energia dels quals no disposàvem. Veníem d’uns mesos sostenint la revista amb forces insuficients, la veritat; i valorant, a cada assemblea, la millor manera de buscar i acollir noves persones amb ganes de continuar amb el projecte. Però la pandèmia del Covid va arribar i, torbant de manera sobtada les nostres vides, es va acabar de fondre l’intent de publicar un número de l’Altaveu. Un nou número que teníem quasi preparat, però que aviat va quedar obsolet i sense sentit.

Ens vam aturar. La nova realitat derivada del context pandèmic ens va obligar a plantejar-nos el projecte i a replantejar-nos a nosaltres en relació al mateix. És difícil, però s’ha de saber quan els cicles s’han acabat i per a nosaltres aquest ha estat el parón definitiu.

Hem après moltíssim i ens hem acompanyat entre nosaltres, fent un grup preciós que ha escrit, il·lustrat, fotografiat i dissenyat el barri en no més de 15 pàgines d’una revista en blanc i negre. Gràcies a totes les que ho heu fet possible!

Ens continua entusiasmant, però, la idea de que el barri compti amb una publicació autogestionada, alternativa, que vagi més enllà dels poders establerts, que sigui obertament feminista. Per aquesta raó, posem a la disposició de qui vulgui entomar el repte els nostres coneixements i recursos. Aquells que hem acumulat, i que mantenim, del temps que ha sigut l’Altaveu del Poble Sec.

Queda per a l’arxiu històric i la consulta, la nostra web i xarxes socials, que mantindrem actives. Al Web, es poden trobar interessants articles i entrevistes que pensem poden seguir sent d’utilitat, a més hem anat publicant importants reflexions a les editorials, acompanyades sempre de boniques il·lustracions que no volem que es perdin en només suport paper.

Finalment, amb aquest text ens acomiadem. Diem adéu i sobretot gràcies. Gràcies a les que ens han permès distribuir les revistes als seus espais comercials, comunitaris, polítics;  gràcies a les que ens heu ajudat a omplir les pàgines amb textos, fotos i il·lustracions; gràcies a aquelles que han col·laborat repartint la revista; gràcies a les que ens llençaven temes importants a indagar. Gràcies Poble Sec!

Tanquem persiana, però no deixem de batallar els carrers d’aquest barri. Seguim implicades en altres projectes, propostes i iniciatives. Des d’altres llocs, d’altres maneres. Continuem, també, amb els equilibris del sosteniment i la reproducció de la vida. Un gran repte en moments com l’actual, on les cures estan ben en crisi tot i la seva centralitat i necessitat. Us animem a llençar-nos propostes perquè aquest projecte torni a reviure en altres mans i caps del Poble Sec.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *