El veïnat recuperarà l’antic hort de La Font Trobada
Ja fa un temps que des del barri del Poble Sec, mitjançant diferents col·lectius, s’han començat a qüestionar les polítiques i els plans de gestió de l’espai públic per part de l’Administració. El Poble Sec, però, no és un cas aïllat i les reivindicacions de bona part de la gent del barri van de la mà de les lluites d’altres barris contra un model de ciutat que està destinada a vendre’s a l’exterior i, de retruc, demostrar als seus propis habitants que Barcelona “mola”.
El tan anomenat model Barcelona és la cosificació de la ciutat per tal de poder mercantilitzar-la. La ciutat pensa, és una smart city (i abans on es suposava que vivíem, en una stupid city?) i té estil propi i tot –el Barcelona style, que en anglès queda molt millor– sense oblidar a més que, en sí mateixa, Barcelona inspira.
Barcelona està especialitzada en exhibir les seves virtuts, però bona part de la població és qüestiona si realment val tant la pena viure a la ciutat dels congressistes, especialitzada en call centers, sense oblidar el turisme massificat ja durant gairebé tot l’any, amb efectes indiscutibles sobre la justícia social i espaial de la ciutat.
En aquest context, els darrers anys han nascut moviments impulsant projectes que reprenen com a objectiu principal el benestar de les persones que viuen a la ciutat. Horts urbans, creació de centres cívics i socials, recuperació d’àrees abandonades per a convertir-los en espais públics… són tan sols alguns dels exemples.
Font Trobada: col·lectivitat, trobada i consum responsable
El projecte de recuperació de la Font Trobada va en aquest sentit: es proposa posar en valor una zona actualment abandonada, per tal de donar-li un nou ús com a espai de conreu, aprenentatge i socialització del Poble Sec. Els terrenys de l’hort de la Font Trobada es localitzen entre el CEIP Carles I, el camp de futbol de la Satàlia, la piscina municipal de salts de Montjuïc i les vies del funiculari i es pot accedir a l’esplanada de l’antic hort seguint el caminet que enllaça el camp de futbol de la Satàlia amb l’Avinguda Miramar. Mitjançant un esforç col·lectiu i compartit, es pretén crear un nou espai de trobada al barri, fomentant pràctiques de gestió associativa, de consum responsable i d’intercanvi de coneixements.

Els terrenys es troben entre el CEIP Carles I, el camp de futbol de la Satalia, la piscina municipal de salts i les vies del funicular de Montjuïc
Actualment, som un grup reduït de persones que ha començat a fer les primeres passes d’aquesta iniciativa. El 12 de desembre es va presentar el projecte de recuperació de l’hort a tothom. Va ser a l’Ateneu La Base. A la presentació no tan sols es va donar a conèixer el treball inicial que s’ha fet fins ara, sinó que va ser un espai per mirar de sumar forces per a tirar-lo endavant.
La idea és senzilla: l’objectiu és recuperar l’antic hort de La Font Trobada, actualment abandonat, per convertir-lo en una àrea autogestionada destinada al conreu, en què s’hi impulsi l’aprenentatge sobre l’agricultura i conreus locals, a més de ser un nou espai públic de socialització pel veïnat i de les entitats del barri. Però posar-ho en joc no és tant senzill, i per tant, es necessita la col·laboració i recolzament de totes aquelles persones que hi estigui interessades. Com a primer pas, es proposa crear una plataforma reivindicativa entre les associacions, entitats, veïns i veïnes per tal de recollir signatures i elaborar una estratègia de cara a la negociació amb el districte de Sants-Montjuïc, responsable actual dels terrenys de l’antiga horta.
Pots signar per donar-hi suport com a persona o col·lectiu al seu bloc, o bé presencialment en alguns dels punts del barri, com ara L’Ateneu La Base.
Per a més informació:
font.trobada@gmail.com