Comunicat

Ahir 26 de maig de 2014, es va produir el desallotjament del Centre Social Autogestionat Can Vies. Un espai que ja era part del barri de Sants i que, després de 17 anys funcionant, havia aconseguit configurar-se com un lloc de trobada de veïns i veïnes del barri i de tota Barcelona. La manifestació posterior, en defensa de l’autogestió ciutadana i reivindicant Can Vies, va congregar prop de 4000 persones.

Amb Can Vies va néixer, al 1998, el periòdic de comunicació popular La Burxa. Un mitjà de comunicació alternatiu que recull les reivindicacions veïnals i laborals de Sants, la vida cultural santsenca, les activitats antifeixistes… Un diari referent per a molts projectes de comunicació social d’altres barris de la ciutat. Un diari referent per a nosaltres, L’Altaveu del Poble Sec. Amb el desallotjament, La Burxa es va quedar no només sense l’espai que el va veure néixer, sinó també sense redacció.

També ahir, finalitzada ja la manifestació, dues furgones de la Brigada Mòbil, encapçalades per la Unitat 0071, van arribar davant la redacció de La Directa, trencant la vidriera a cops de porra i carregant contra periodistes.

Des del 2006, La Directa publica cada setmana articles de reivindicacions socials, crítiques veïnals, anàlisi polític i investigacions sobre temes de repressió i ús excessiu de la força. Ha estat un mitjà clau per investigacions com les del cas Ester Quintana i ha donat veu a moltes víctimes de la repressió política. Un projecte horitzontal, assembleari, autogestionat, fruit del treball de persones que provenen de col·lectius de contrainformació i comunicació popular. Un atac casual? Des de la nostra perspectiva pensem que no.

Els mitjans alternatius dels barris de Barcelona tractem de canviar la percepció del món que desitgen els grups de poder. Busquem una ruptura amb la visió hegemònica dels mitjans tradicionals, que estan absorbits per allò polític i financer.

Els mitjans de comunicació social i popular volem millorar la qualitat democràtica, oferir informació veraç, insistir en la idea de comptar allò que es vol amagar, aprofundir i apropar la comunicació a les persones. Tot utilitzant la comunicació i el periodisme com a eina de transformació social.

No és casualitat que les “forces de l’ordre”, sota les directrius d’un govern com l’actual, ataquin i desmuntin els llocs que poden generar consciència crítica, que són els motors d’un canvi, d’una alternativa que els molesta.

Per això, des de L’Altaveu del Poble Sec condemnem fermament l’atac que ahir van patir mitjans com La Directa i La Burxa; a més d’espais cooperatius com La Ciutat Invisible. Uns atacs sense sentit que només s’entenen en el context d’una caça de bruixes a tot allò que simbolitzi un perill per a les mentides del sistema.

ELS MITJANS ALTERNATIUS I POPULARS CONTINUAREM LA NOSTRA TASCA INFORMATIVA MALGRAT LA REPRESSIÓ I ELS ATACS.

P.D.: Han estat mitjans de comunicació alternatius i moviments socials els que han fet possible que avui parlem de la dimissió de Manel Prat, director general dels Mossos D’Esquadra. No ho oblidem.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *