CULTURA TRANS: Accions per la Despatologització Trans al Poble Sec
Siguem realistes: allò trans està estigmatitzat. Quan algú diu “transsexual”, al 95% de la gent li ve una sola imatge al cap: la d’una dona transsexual en situació d’exclusió. La realitat, però, és molt més complexa i per això creiem que mostrant els captivadors projectes que estan fent moltes persones trans, les obres artístiques que ens representen des d’un altre lloc, contribuirem a donar la volta a aquesta imatge estigmatitzada.
Hem de visibilitzar els referents positius. Referents positius de cara a la galeria, sí, però sobretot hem d’incloure’ls en l’imaginari col·lectiu perquè les persones trans ens poguem construir des d’un lloc molt més “empoderat”.
Vivim envoltats de cultura. La cultura dominant i normativa potencia referents que reforcen la marginalitat, l’exotisme i l’essencialisme, construint així un imaginari reduccionista. Per això, quan vam iniciar aquest projecte, vam posar l’èmfasi en la despatologització trans i la visibilització del col·lectiu des de l’àmbit de la cultura. És així com va sorgir Cultura Trans. Aquesta edició té una forta empremta al barri: el proper divendres 17 inaugurem una exposició fotogràfica al Centre de Fotografia Documental (CFD) i aquell mateix diumenge a La Base estrenem el documental Kate Bornstein Is a Queer and Pleasant Danger.
Més info: www.culturatrans.org