Grans grups de restauració i hotels es reparteixen el barri
Per Thais Bonilla
El passat mes de març i per mitjà d’un escratxe, que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, inaugurés la nova avinguda Paral·lel. Una remodelació fruit d’un pla urbanístic que no compta amb el suport dels barris afectats, Sant Antoni i Poble Sec sobretot, per la seva forta intenció mercantilitzadora, especulativa i centrada més en el turisme que en les necessitats veïnals.
Des de la Plataforma Som Paral·lel destaquen que la reforma de l’avinguda “farà de passarel·la” per als turistes que arriben amb els iots de luxe que amarren al port. Una afirmació que no es fa a la valenta, sinó que es fonamenta en l’arribada al barri de grans grups d’empreses de la restauració i els hotels que incideixen en favor de determinats interessos econòmics. Aquests lobbies pressionen el comerç local i transformen la realitat del barri per oferir “la millor estada” a la seva clientela i treure el màxim benefici.
“Fins fa poc, les associacions veïnals i les coordinadores del barri pensaven que el Poble Sec era una bombolla dins la planificació de la ciutat, que no els afectaria el tema del turisme tan directament”, assenyala Jordi Molina, periodista del diari Zona Sec. Ara, el parc temàtic ja el tenim aquí i es vol que el Paral·lel sigui un nou Broadway. “El Pla Director d’il·luminació de la ciutat és una pista clara de com l’Ajuntament veu la zona del Paral·lel. S’ha invertit la mateixa quantitat de diners a la Rambla i a Passeig de Gràcia que a l’avinguda”, apunta el periodista.
Al mes de gener, quan es va presentar l’Informe Barcelona 2015 al Plenari del Consell Municipal, alguns partits polítics van destacar que el document reflectia clarament “un model de ciutat business friendly que afavoreix els grans lobbies transnacionals, però que perjudica les veïnes i veïns i suposa una amenaça per al petit i mitjà comerç”. En aquesta mateixa línia s’expressa Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, que posa com a cas paradigmàtic el del carrer Blai: “Aquest carrer ha passat de ser un lloc on convivien els petits botiguers, la gent del barri i la gent que s’apropava a passejar, a ser un lloc massificat on algunes propietats estan creant franquícies. Models amb els quals el petit restaurador no pot competir perquè són grans lobbies que prioritzen la quantitat per davant de la qualitat. És primordial evitar que lobbies i monopolis de la restauració es mengin tots els negocis de la zona”.
Sota un marc legal que encara s’està definint, les portes de nous bars, restaurants i hotels no paren d’obrir-se al barri. Unes obertures que responen a dues formes d’especulació i expansió diferents, però complementàries: per una part, l’alta gastronomia amb preus innaccesibles per a moltes veïnes, situada sobretot a carrers com Lleida; per l’altra part, la precarització del sector de la restauració amb una lluita bruta de preus vinculada al menjar ràpid i a l’acohol barat, situada a zones com Vilà i Vilà i Blai.
Grup Iglesias
La marca de restauració dels germans Iglesias, Juan Carlos, Pedro i Borja va començar al Poble Sec amb la marisqueria Rias de Galícia (C/ Lleida, 7). Ara, els Iglesias tenen dos locals més a aquest mateix carrer: Espai Kru i Cañota. A més, al 2010 es van aliar amb els xefs Ferran i Albert Adrià en un negoci que van anomenar ‘BCN 5.0’. Amb aquesta aliança sumen 5 restaurants més d’alta gastronomia: Hoja Santa, Tickets, coctelería-snackería 41º, Pakta i Bodega 1900. “Hem fet una inversió molt forta al Paral·lel perquè creiem en ell”, va explicar Juan Carlos Iglesias a una entrevista a El Periódico, aplaudint la remodelació de l’avinguda. “Perquè sigui un gran carrer necessita gent, i perquè vingui hem de donar-los motius”, va sentenciar.
Grup El Reloj
El Grup neix al 1993 de la mà dels germans Fernández Barrero: Daniel, Aladino i Abilio. Va començar amb un bar a Via Laietana, “El Reloj”. Ara ja tenen 31 restaurants a Barcelona, tots ells situats, segons la seva pàgina web, “a les principals arteries de la ciutat”. Un dels seus representats va participar de la darrera reunió sobre l’ordenació de terrasses al Paral·lel, que es va celebrar el passat 28 de març al Centre Cívic El Sortidor. Allà va mostrar el seu interès en què les noves placetes construïdes a l’avinguda tinguessin en compte, i inclús prioritzessin, un espai per als bars i restaurants. D’aquest grup és el bar Tres Tombs de Sant Antoni.
Can Pepe i Can Eusebio
Propietat diferent, però mateixa filosofia de negoci. Més de 20 bars al Poble Sec i al Paral·lel són propietat d’aquestes dues cadenes. Al darrere, dos empresaris: l’Eusebio i l’Àngel. El seu principal reclam publicitari són cerveses, tapes i plats combinats a preus baixos. A més, és fàcil identificar part dels seus espais ja que molts d’ells copien els noms de bars d’èxit ja existents, però afegint una petita modificació. Per exemple, Montaditos 100, A le Turca, 363, Pizza Torras… “Abans aquests carrers posseïen una oferta variada i especialitzada, ara és tot immediatesa i preus amb els que no es pot competir. És una fórmula que funciona”, expliquen els propietaris de Kashba, un restaurant del carrer Vilà i Vilà que va obrir les portes fa més de 30 anys. En aquesta idea del menjar ràpid, també hi han aparegut en els últimes anys franquicies com Burger King, 100 Montaditos, Kentucky i Pans&Company a les voreres del Paral·lel. Empreses multinacionals que situen els seus locals a zones d’alta rendibilitat i expulsen ràpidament bars i restaurants dels voltants.
Per la seva part, dels lobbies hotelers cal destacar l’arribada d’un hotel que evidencia l’esperit que volen pel barri aquests grups empresarials: l’Hotel Blumell. Aquest hotel lligat a la cadena Excellence Hotels va obrir fa unes setmanes al carrer Nou de la Rambla. Té 20 habitacions i la intenció de ser un “oasis urbà”. Disposa, per aquesta raó, de sauna, jardí, una petita piscina i un restaurant amb menjar quilòmetre zero. Segons els seus dissenyadors, volen oferir un espai de trobada pel públic internacional “culte i sensible”. En aquesta línia, immobiliàries com Oi Real Estate ja tenen en venda edificis sencers i de luxe al Poble Sec per destinar-lo a la creació d’hotels. Per exemple, un edifici de 1100 m2 situat al carrer Blai amb més de 60 habitacions i 24 banys. “Una magnífica oportunitat per invertir a la ciutat de Barcelona i proper a l’avinguda Paral.lel”, diuen. L’edifici està ja reservat a la seva pàgina web. Aquesta immobiliària també ven i lloga pisos amb la llicència turística inclosa.
“D’una barriada de treballadors sense atractius i gairebé insulsa, a la meca dels foodies mundials”, així parla del Poble Sec Sònia Graupera, experta en hotels i destinacions de luxe. La visió és clara: no hi cap la vida comunitària i el teixit social de barri a un pla de ciutat on es prioritza el benefici econòmic. Ens trobem davant d’un procés de privatització de l’espai públic i d’expulsió de veïns i veïnes. Ara, s’està treballant en una regulació per al carrer Blai i les plataformes veïnals lluiten per no perdre el pols a l’avinguda Paral·lel. Mentrestant, el barri continua en venda i els grups inversors, com voltors, volen propers.
Comparteix això:
Related Posts
-
Les altres expulsades del barri
Els desnonaments invisibles afecten cada cop més veïnes En el últims anys s’han multiplicat
-
La carbonera sota Montjuïc
Al costat de la macrorotonda de les Drassanes, allà on neix l’avinguda del Paral·lel