Poble Sec, cap a un barri cooperatiu
Cooperatives i projectes comunitaris van naixent al barri i es van sumant als que ja existeixen. L’economia social i solidària es presenta com una alternativa real de proximitat i permet generar xarxes de suport mutu just allà on les lleis del mercat no fan res més que destruir el teixit social
Per Marta Pérez i Mar ValldeoriolaEn aquest context de crisi econòmica, social i política l’emprenedoria professional està prenent una importància cabdal en el manteniment de l’ocupació i les relacions empresarials al nostre país. Al mateix temps, però, s’ha fet patent que l’empresa mercantil tradicional està patint la crisi de manera ferotge i generalitzada, amb conseqüències socials tan devastadores com els expedients de regulació d’ocupació, acomiadaments i suspensions de pagaments, entre d’altres. És en aquest context on l’empresa cooperativa es revela com una autèntica alternativa econòmica. Diversos estudis demostren que les empreses cooperatives han resistit millor la crisi des del punt de vista de l’ocupació. Entre març de 2008 i 2012 l’ocupació de les cooperatives va caure un 9,6%, mentre que en l’empresa tradicional ho feia en 19,5%, segons dades de CIRIEC Espanya.
Si als anys trenta al Poble Sec, en ple apogeu del Paral·lel dels teatres, els veïns s’unien per fer les compres de manera conjunta, el sindicat de la fusta treballava de manera col·lectiva al barri i sorgia la cooperativa La Igualitària; ara, dècades més tard, el cooperativisme torna a prendre protagonisme a la falda de Montjuïc. Sense deixar-se eclipsar pel nou model de barri que representa la reforma del Paral·lel, noves iniciatives ciutadanes cooperatives van neixent i arrelant-se al territori.
“el Poble sec veu néixer petits projectes comuns que s’afegeixen als que ja existien en el passat”
El 2012 va ser l’Any Internacional del Cooperativisme i diverses persones de l’Assemblea de Barri del Poble Sec van promoure una iniciativa anomenada CooperaSec, les Primeres Jornades de Cooperativisme i Economia Solidària. L’objectiu d’aquestes jornades va ser informar i formar sobre les alternatives econòmiques que promou aquest model i obrir espais per al debat i per el coneixement mutu d’experiències de l’economia social i solidària. “Vam pensar que portant al barri persones i projectes provinents del món cooperatiu podriem tenir una visió global i completa de què és i què comporta el cooperativisme” explica Alfredo Pérez, membre del grup promotor de CooperaSec. Les jornades van tractar models i pràctiques provinents d’àmbits molt diversos, des de l’educació, la intervenció social i la cultura fins al finançament ètic, el consum ecològic i habitatge, entre d’altres. “Dins d’aquest context econòmic, on se’ns planteja un canvi de paradigma del sistema capitalista, CooperaSec volia ser una manera de motivar a la gent que ara mateix està aturada, sense perspectives d’un futur laboral, i volia construir-se com una alternativa real a la situació actual” comenta Alfredo.
CooperaSec ha estat la novetat que ha fet créixer aquest sentiment latent i des d’aleshores han nascut petits projectes al barri que aposten per aquesta manera de fer. Però abans que sorgís aquesta iniciativa ja hi havia algunes cooperatives que hi treballaven. Aquest és el cas de La Seca, una cooperativa de consum agroecològic que està instal·lada al barri des de fa anys, anteriorment formant part del grup de cooperatives Germinal. Els socis de La Seca compren els productes conjuntament a productors i proveïdors locals i gestionen la cooperativa de manera col·lectiva i assamblèaria. La Mar Valldeoriola és sòcia i consumidora i va entrar a formar part de La Seca amb l’objectiu de “saber una mica més què mengem, poder-ho compartir amb altra gent i fer barri”. Ara mateix tenen al voltant de 40 unitats familiars sòcies i comenta que el creixement d’aquests últims mesos ha estat espectacular: “molta gent ha vingut a la cooperativa a partir de CooperaSec, ara tot just hem parat de rebre sol·licituds” ja que la quantitat de gent a vegades pot dificultar els processos logístics i de decisió. A més de La Seca, al barri hi ha una altra cooperativa de consum, El Carretó, i Fil a l’agulla, una cooperativa que treballa en la intervenció social.
Aquest panorama, però ha canviat arrel de les jornades. “De les 300 persones que van arribar a assistir a les xerrades, i de l’intercanvi de visions i d’experiències han sorgit projectes amb intenció de consolidar-se”, explica Alfredo. En l’àmbit de l’educació s’han creat i enfortit iniciatives de criança col·laborativa i han nascut projectes com Babàlia i El Petit Molinet. En l’àmbit de la cultura sembla que s’han creat sinèrgies entre els assistents almenys pel que fa a compartir una agenda comuna a les xarxes socials d’actes i activitats. I per últim, i potser el més significatiu, és la creació de l’ateneu cooperatiu La Base: un projecte de projectes, ja que la idea és que sigui plataforma de diverses cooperatives i iniciatives. “És un projecte col·lectiu per donar-nos suport, generar comunitat, dotar-nos d’una infraestructura econòmica col·lectiva i establir una posició política” comenta Eduard Nus, membre del grup promotor de La Base. S’espera que el mes de novembre ja es pugui inaugurar.
Així doncs, el Poble Sec veu néixer petits projectes comuns que s’afegeixen als que ja existien en el passat. “Ara mateix estem en la fase de crear, estem en uns inicis de barri cooperatiu, ja s’ha creat la xarxa i els canals s’estan enfortint” comenta Mar Valldeoriola. Pero el repte, explica Alfredo Pérez, està en la intercooperació entre els projectes. “Es tracta d’anar creixent de forma natural, establint les connexions a partir de les necessitats dels projectes” comenta.
Aquest creixement del model cooperatiu no és una realitat només al Poble Sec, a Catalunya més d’1 milió de persones estan vinculades al cooperativisme, com a sòcies o treballadores, el 15% de la població. “La clau del cooperativisme és que funcioni sense entrar en la lògica del mercat, és a dir, que poguem crear una economia basada en la proximitat, la confiança i sobretot amb una visió i forces comunes” comenta Eduard.
Tot i que avui dia encara es tracti d’iniciatives minoritàries, el seu creixement es fa patent i la seva resistència a la crisi és una realitat. El futur dependrà del caire i la força que prenguin aquests projectes i de la capacitat de les persones per dur-los a terme.
Participant a la Fira d’Economia Solidària
Precisament per enfortir llaços, caminar cap a una intercooperació, veure quins projectes nous es mouen en aquest canvi i sobretot aprendre del que ja existeix, CooperaSec participarà enguany a la Fira d’Economia Solidària que organitza la Xarxa d’Economia Solidària (XES) ls locals de l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu els dies 26 i 27 d’octubre. Una bona ocasió per veure i conèixer molts projectes d’economia cooperativa i transformadora que hi ha a tot Catalunya i des de tots els àmbits. Aquesta serà la segona edició que ve abalada per l’èxit de la primera. CooperaSec hi tindrà un stand per presentar alguns dels projectes del barri i també com a col·lectiu per presentar el projecte de CooperaSec TV, una plataforma digital que recull de manera audiovisual el que van ser les jornades i que inclou petites càpsules de vídeo formatives per abraçar i resumir tot el que es va parlar. A la llarga voldria esdevenir un canal més ampli on compartir material formatiu i informatiu.