REFER EL NOSTRE MÓN DES DE LA BASE

Els castellers del Poble Sec van fer un pilar el dia de la inauguració
Per Thais Bonilla
Imatges de Quim Tarrida
A finals del passat mes de gener, en un petit racó de Suïssa, magnats de diversos països pensaven i remodelaven el món a la Cimera de Davos. Allà, van mostrar la seva més que qüestionada preocupació per l’augment de les desigualtats i la desafecció de la ciutadania amb la classe política. Gairebé al mateix temps, al Poble Sec, s’estava inaugurant un espai que proposa una solució de base per revertir la situació social i política en què vivim: la cooperació i l’autogestió com a filosofia; l’autonomia, la comunitat, l’equitat, la solidaritat i la permacultura, com a principis.
El cap de setmana del 25 i 26 de gener es va inaugurar La Base, ateneu cooperatiu al carrer Hortes número 10. Aquest nou local al barri recupera aquells punts de trobada que el moviment obrer del primer terç del segle XX va desenvolupar com a mitjà per a l’emancipació de les persones. “Pensem que és el moment de fer un salt qualitatiu i dotar-nos de nou, localment, d’infraestructures autogestionades potents. A Barcelona, Can Batlló a Sants, la Flor de Maig al Poble Nou i ara La Base al Poble Sec encarnen aquesta idea”, explica el grup impulsor del projecte.
Pensem que és el moment de fer un salt qualitatiu i dotar-nos de nou, localment, d’infraestructures autogestionades potents”
Les jornades inaugurals van ser intenses. Des de primera hora de dissabte fins a la última hora de diumenge es van succeir activitats: bon ritme i música amb els concerts de Ze Fuga, Principal Quarta i Fractal; moment de reflexió i intercanvi amb la xerrada sobre com constituir una força autònoma als barris, rialles amb el desvergonyiment del cabaret de l’espai de creació de RAI… Tot açò, acompanyat de paella, pinxos, tapes i begudes. El carrer va estar ple de gent i les ganes de teixir xarxa amb altres barris i iniciatives es van fer notar. La Xaranga l’Espai País Valencià de Gràcia, els Castellers del Poble Sec, el col·lectiu Reflectantes, l’Ateneu La Sèquia, Can Batlló, etc. van participar en diversos moments, demostrant que és possible convertir-se en una força conjunta per crear alternatives. “Va ser increïble. Hi va haver moltíssima gent tot el cap de setmana. Persones de totes les edats, del Poble Sec i d’altres barris, a la nit i a primera hora del matí. La gent participava en les activitats o, senzillament, es prenia alguna cosa, gaudint del bon ambient i la música… Es va sentir que hi ha molta implicació i ganes”, comenta Virginia Díez, veïna del barri. “Va venir molta gent, però es va gestionar molt bé. Per a nosaltres ha estat quelcom molt positiu. Abans, per aquest carrer no passaven moltes persones. Ara, cada cop que hi ha activitats a l’Ateneu, el nostre bar també és un punt de trobada”, senyala Sabahat del bar La Bota, situat al mateix carrer Hortes.
Un espai obert a les inquietuds del barri
Després d’anys de gestació de la idea, i mesos de treball conjunt en l’adequació de l’edifici, la iniciativa ja està en marxa. Ara, l’espai ha de transcendir del simple entreteniment, convertint-se en reflexió i proposta per a la transformació social. “Volem un projecte des del qual construir una posició política, prendre partit i estar presents als conflictes del barri i de la ciutat, enfrontant la destrucció alhora que construïm allò comú”, expliquen des de La Base.
Per aquesta raó, tots els col·lectius que formen part de l’ateneu ja han començat a treballar en les seves propostes. L’espai de trobada està obert cada tarda fins al vespre. També, des de la cooperativa La Igualitària, s’ofereixen menjars populars i ecològics cada dia. Per altra banda, el passat dijous 6 de febrer es va presentar la Biblioteca Espontània i el 19, el grup d’informàtica. També, s’ha conformat un grup de lectura que cada mes es reuneix al voltant d’un llibre per extreure missatges i pensaments. A més, el programa d’activitats de cara als dos propers mesos, que podeu consultar al web www.labase.info, és ben extens.
“Aquest barri necessitava un espai així, allunyat de centres institucionalitzats o massa conservadors. Amb activitats diverses i interessants. Entrar aquí és ja sentir una mica més de llibertat”, apunta Ana Luna, veïna del Poble Sec que va participar del primer Ateneu Llibertari cap al 1977. “Ens podem trobar els veïns i estar informats de tot el que es diu a les xerrades i les conferències, podem plantejar els nostres problemes i intercanviar possibles solucions. I, inclús, podem participar d’accions que neixen a l’Ateneu perquè avui en dia cal saber, però també cal fer”, afegeix la seva filla, Fanny Luna.
La Base vol ser un espai obert a tot el barri. Un lloc on veïns i veïnes puguin trobar-se i construir, des del suport mutu, una sortida al desastre que enfronten quotidianament. Una oportunitat per reescriure conjuntament el temps que viu aquest barri, on la renda per càpita, de mitjana, és 30 punts per sota de la de Barcelona.
Així, tot i haver-se inaugurat, l’ateneu segueix en construcció. No només pel que fa a les obres que es continuen desenvolupant, sinó també en el seu funcionament i estructuració. L’espai s’està gestionant a través de comissions temàtiques, derivades de les assemblees generals periòdiques, i es manté amb un fons comú dotat de les quotes de les sòcies cooperatives i de l’activitat econòmica dels diversos col·lectius que tenen seu a La Base. Però, aquest local és un punt de trobada per a la difusió i l’intercanvi d’idees. Per tant, són sòcies i veïnes les que construiran, de veritat, el que serà La Base en el futur.
Algunes persones del barri ja s’han llençat a proposar noves iniciatives que poden ser impulsades per l’espai cooperatiu. Sabahat, del bar La Bota, ha proposat la creació d’una xarxa d’aliments que aprofiti tot el menjar que es llença al llarg del carrer Blai per a la gent sense recursos, també ha recalcat la necessitat que l’ateneu sigui un espai d’aprenentatge on, per exemple, es donin classes de català gratuïtes. Per altra banda, algunes veïnes han mostrat interès en crear una xarxa d’habitatge que ajudi a les persones sense llar, o a aquelles que tenen dificultats econòmiques per mantenir-la. Sobretot ara que la gentrificació al barri és una realitat, els lloguers pugen sense control i moltes cases estan buides.
Els analistes de la Cimera de Davos no van tenir en compte, des de la seva muntanya nevada, que les grans propostes de canvi estan arribant de manera local. Demostrant que la solució és de la gent, de la societat. Eines d’empoderament i cultura popular són la resposta a la deriva a la que ens aboca el sistema actual, desconfiant de solucions plantejades per les elits polítiques i econòmiques del món.
La Base vol ser això: rebel·lió del pensament, cultura de la solidaritat, aprenentatge i vincles. No és una idea nova, però la recuperació d’aquest concepte de centre neuràlgic popular és més necessària que mai.




