Una xacra il·legal i il·legítima
Per Marta Pérez
Imagina’t que marxes del teu país amb visat de turista a buscar la feina que aquí no aconsegueixes trobar. Imagina’t que passes tres mesos buscant-te la vida, agafant feines precàries i cobrant en negre. Imagina’t que en tres mesos i un dia passes a ser ‘il·legal’ i ja no tens permís per estar en aquest país. Imagina’t que en una batuda policial t’identifiquen, et detenen i se t’enduen. Podries imaginar que t’apallissen i no seria gratuït. Imagina’t que vas a parar a una habitació tancada, freda, incomunicada. Imagina’t que et vénen a veure els teus amics, familiars i no els pots tocar, només comunicar-t’hi a través d’un vidre. Imagina’t que t’han pres la llibertat sense haver comès cap delicte. Imagina’t que ets en un CIE, un Centre d’Internament d’Estrangers.
Si ens apropem a la Zona Franca ens ho imaginarem millor. Allà, amagat entre polígons industrials, hi ha el CIE de la Zona Franca, un dels set centres d’internament de l’Estat espanyol. Segons el govern, un CIE és un establiment públic de caràcter no penitenciari, però qui el veu des de fora i qui ha estat a dins podria posar-ho en dubte. En aquests centres van a parar les persones que tenen una ordre d’expulsió del país, perquè van entrar de forma il·legal, perquè se’ls ha caducat el visat o per altres qüestions purament administratives. Però diverses morts sota custodia per negligències en les atencions mèdiques, condicions insalubres, privació de llibertat i de comunicació i sobretot, una gestió opaca d’aquests establiments han fet que organitzacions en defensa dels drets humans i diverses entitats socials, com Tanquem els CIE, hagin unit forces per exigir el seu tancament.
Resposta del teixit associatiu
Tanquem els CIE neix a Barcelona el gener del 2012. Pocs dies abans, Idrissa Diallo, un jove d’origen guineà mor sota custodia al CIE de la Zona Franca. Aquesta notícia fa que diferents persones, entitats i col·lectius que ja estaven treballant en la lluita antiracista s’organitzin i decideixin unir-se per visibilitzar aquests centres, portar el debat a l’opinió pública i dissenyar una estratègia per tancar-los.
Cada any, des de la seva constitució, Tanquem els CIE elabora un informe que recull les irregularitats que ha detectat la comissió de visites al centre. Aquesta comissió es dedica a visitar i acompanyar els interns, donar-los suport i detectar aquestes irregularitats per transmetre-les a la comissió jurídica, encarregada de presentar les queixes pertinents. “La raó de ser de la nostra campanya és exigir el tancament dels CIE, perquè considerem que són il·legals. No es pot privar de llibertat a una persona que no ha comès cap delicte. És il·legítim i immoral que s’estiguin produint aquestes situacions i creiem que mentrestant, és bo que seguim entrant i visibilitzant el que passa dins”, comenta Marc Serra, membre de la comissió jurídica. En l’últim informe elaborat, el del 2013, es recollien una sèrie d’aspectes denunciables, com ara que les cel·les dels interns no tenen lavabo, de manera que durant la nit, quan tanquen les portes, han de cridar els guardes si l’han d’usar, amb les consegüents represàlies per part dels funcionaris, o bé fer les seves necessitats en bosses d’escombraries. Altres situacions que atempten contra la dignitat de les persones són les comunicacions amb familiars i amics, que s’han de fer a través d’un vidre, un sistema més restrictiu que en algunes presons. I per últim, una de les més importants: la manca d’atenció sanitària 24 hores. Aquesta última denúncia sorgeix de les queixes dels propis interns. El servei està externalitzat i segons Tanquem els CIE no és extrany que, degut a la mala gestió que se n’ha fet, la falta d’assistència completa i la manca de protocol en derivar les emergències mèdiques, s’hagin produit negligències importants, algunes amb resultat fatal per a les persones internes.
Totes aquestes denúncies i les campanyes de sensibilització per part de les entitats socials han posat l’ull sobre els Centres d’Internament d’Estrangers. Cada dia més gent se n’assabenta i en parla. Cada dia hi ha més gent que s’imagina l’infern de les persones que hi entren. I cada dia són més les persones, entitats i ONG que se sumen a la lluita pel seu tancament. Sense anar més lluny, a final del setembre d’aquest any més de 800 persones i 80 entitats es van adherir a la campanya promoguda per Tanquem els CIE, SOS Racisme i Migra Studium per aconseguir el tancament del que anomenen “una xacra”. Aquesta campanya, que constarà de diverses accions reivindicatives tindrà com a cites clau els propers 17 d’octubre (a les 19 h, míting piulada amb 100 veus contra el CIE a Cotxeres de Sants) i 18 d’octubre (a les 17 h, Encerclada al CIE de Zona Franca).
“Els CIE formen part de l’ADN de la Unió Europea en la que vivim. La que permet la circulació de capital, però restringeix la circulació de les persones” comenta Marc Serra. I només caldria afegir: Canviem-ho. Tanquem els CIE.