La turistificació continua: nou alberg juvenil al carrer Blai

Alberg_salva

Moltes veïnes hauran notat que un nou edifici de dos pisos s’erigeix ja sobre la confluència del carrer Blai amb carrer Salvà. Després de mesos d’obres, l’arquitectura va prenent forma. El que poques persones imaginen és que aquest serà un alberg juvenil. Un ingredient més a la recepta que tant disgusta veïns i veïnes del carrer Blai.

El passat mes de juliol, el nou govern municipal va impulsar una moratòria d’allotjaments turístics per millorar la situació de saturació que viu la ciutat. El consistori paralitzava així l’emissió de llicències d’hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístics, residències d’estudiants i albergs juvenils. 35 establiments s’han aturat des d’aleshores per aquesta suspensió provisional, però n’hi ha d’altres, concretament 51, que segueixen endavant. Sobretot aquells que ja estaven en obres. En aquesta situació es troba l’edifici del carrer Salvà, 36, que va obtenir la llicència el 5 de maig de 2014.

“No esperem res massa bo”, expressa Jaume, veí del carrer Blai que viu davant el nou edifici. “L’alberg és propietat de la mateixa persona que ja té els bars de sota i aquests no faciliten la convivència veïnal. Sempre actuen amb total impunitat”, assenyala. Jaume es refereix als bars ‘Blay Every Day 12’ i ‘Montaditos, Tapes Blai 11’, dels quals algunes veïnes ja han emès queixes i denúncies en repetides ocasions sense massa resposta.

Ni consistori ni districte

De res ha servit tampoc el Pla d’Usos del Poble Sec aprovat inicialment el passat mes de març. En ell també es contemplava la suspensió de concessió de llicències a allotjaments turístics com apartaments, hotels i pensions, més específicament. Tot i així, a Nou de la Rambla, l’Hotel Brummell va obrir les seves portes el passat mes de juny amb una inauguració que ja mostrava el tarannà dels seus negocis: 200 persones convidades entre les que hi havia Veronica Blume, Martina Klein i Bimba Bosé. Nul esperit de barri. De fet, la propietat de l’immoble ha ofert 20 mil euros, a més de trobar un nou pis al barri, a veïns i veïnes de l’edifici contigu perquè l’abandonin i així ampliar l’hotel.

“És un escandol perquè el Pla d’Usos defineix el carrer Nou de la Rambla, passeig de l’Exposició i carrer Lleida com a zones poc saturades i permet l’obertura de bars, hostals, hotels i apartaments turístics sense límit”, explica Marc Serra, portaveu de la Plataforma Som Paral·lel.

No sembla haver-hi descans per a les veïnes de carrer Blai. No només a la nit, quan tracten de descansar, sinó també amb la lluita quotidiana contra la pèrdua d’un carrer i un barri que un cop va ser seu.

Turistificació: Mot que descriu com un espai es converteix  en una explotació turística o com el creixement  del nombre de turistes es fa massiu i incontrolat.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *