Poble Sec s’organitza contra l’especulació immobiliària

sidicat_accio4BN

Ahir, 20 de desembre, el Sindicat de Barrri del Poble Sec va fer la seva presentació pública amb una acció de carrer. “Avui assenyalem a un dels milers de culpables que ens fan fora de casa nostra, dels nostres barris, allunyant-nos de les persones que estimem, d’allà on hem arrelat i construït la nostra vida“, van denunciar des del grup de veïnes.

Situats a una cantonada de carrer Blai, amb xocolata i melindros, van assenyalar a la immobiliària Novert Negotial S.L. amb una pancarta a la façana del número 25 del carrer Margarit. Aquest edifici ha estat comprat per la companyia, propietat de l’empresari Alon Ozer Yunger, responsable de vuit empreses, totes elles relacionades amb els sectors financer, immobiliari, hoteler i turístic.

sindicat_accio2BN

Les veïnes de l’immoble han estat expulsades de les seves cases amb diverses estratègies que poden emmarcar-se sota el concepte de mobbing immobiliàri. Segons la Llei Catalana del Dret a l’Habitatge aquest assetjament es tipifica com, “tota actuació o omissió amb abús de dret que té l’objectiu de pertorbar la persona assetjada en l’ús pacífic del seu habitatge i crear-li un entorn hostil, ja sigui en l’aspecte material, personal o social, amb la finalitat última de forçar-la a adoptar una decisió no volguda sobre el dret que l’empara per ocupar l’habitatge “.

Una de les veïnes de l’edifici es va posar fa mesos en contacte amb el Sindicat de Barri, arran de la cartelleria que van desplegar pel Poble Sec. Amb una filla a càrrec, va haver d’abandonar casa seva per no poder arribar a cap acord amb la nova propietat, que pretén rehabilitar els habitatges per fer pisos turístics. “Portaven 15 anys vivint en aquesta finca i abans que arribés el propietari actual, la finca ja havia passat per cinc propietaris diferents des de l’any 2001, entre ells la SAREB -conegut com el Banc Dolent-. Aquestes empreses es dedicaven a l’especulació pura i dura fins que el negoci se’n va anar en orris gràcies a la crisi. L’Ozer Yunger va adquirir la finca el gener d’aquest mateix any i, de seguida, va començar a fer fora les llogateres, totes persones amb contractes precaris i de curta durada”, van explicar des del Sindicat.

No és un cas aïllat. El barri està en venda

“Açó és el que ha passat a la Barceloneta, al Born i al Gótic. Quina mala notícia que ja estigui passant aquí!”, va comentar un dels veïns després de llegir l’octaveta que li donàven des del grup organitzador de l’acció. “Aquesta mateixa situació s’està donant a Margarit número 21, on només queda una veïna resistint”, va aprofitar per informar una altra veïna.

Sindicat_accio3BN

El veïnat s’apropava per la xocolata calenta en un dia de fred, però ràpidament comentàven, explicàven i es preocupàven per una situació que afecta a moltes zones del Poble Sec. L’especulació immobiliària, i dels sectors de la restauració, està transformant el barri ràpidament a canvi d’expulsar a les veïnes més precaries. “Som víctimes d’un negoci mesquí que desplaça els pobres que viuen aquí i cultiva negocis per a rics estrangers; aquest negoci es diu gentrificacio. Sigui per por, o per no saber què fer, ho vivim aïllades, en silenci”, van dir des de l’organització de l’acció.

Al carrer Nou de la Rambla, l’Hotel Brumell va pagar a les veïnes de l’edifici contigu perquè marxessin de la seva llar, i així poder construïr viviendes per al turisme just al costat de l’hotel. El mateix ha passat a un immoble de Poeta Cabanyes. A més, un alberg està en marxa al carrer Blai amb carrer Salvà. Tot ocorre mentre, suposadament, la moratòria d’allotjaments turístics està activa a la ciutat de Barcelona i al Poble Sec s’han aturat les llicències de bars.

“Lluitem per construir un barri on sigui agradable viure i on no haguem d’estar esquivant turistes o terrasses cada vegada que sortim al carrer. Volem conèixer les nostres veïnes, relacionar-nos i cuidar-nos i no haver d’estar patint pel soroll que provoquen els turistes borratxos del pis de dalt”, van expressar des del Sindicat.

Mentre el món que ens envolta dubtava ahir sobre a quin partit votar, veïnes del Poble Sec van decidir prendre el carrer i fer front a les problemàtiques del barri des del suport mutú i el col·lectiu. No hi ha delegacions possibles quan les empreses decideixen sobre les nostres vides.

sindicat_accio1BN

No Responses

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *